2018. január 1-én lép hatályba 28/2017. (V. 30.) FM rendelet, ami az élelmiszeripari vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozik. A rendelet kötelezi ezen vállalkozásokat részletes önellenőrzési terv felállítására és a benne foglaltak dokumentált végrehajtására. Az önellenőrzés elektronikusan is dokumentálható.
Az önellenőrzési tervnek tartalmaznia kell:
- az önellenőrzési terv által felölelt időszakot
- az önellenőrzés során alkalmazott módszert
- az elvégzett önellenőrzés igazolásának módját
- az önellenőrzés során keletkezett dokumentumok és az önellenőrzési terv megőrzésének idejét
- az ellenőrzés tárgyát
- az ellenőrzött követelményeket
- az ellenőrzési időpontot vagy gyakoriságot
- az ellenőrzés, megfigyelés vagy mintavétel pontos helyét
- az ellenőrzésért és az önellenőrzési terv végrehajtásáért felelős személyt
Az önellenőrzési terv meghatározása során figyelembe kell venni:
- az élelmiszer-vállalkozás tevékenységét, méretét
- az élelmiszer-vállalkozás által előállított élelmiszer jellegét és mennyiségét
- az élelmiszer-vállalkozás által az élelmiszer előállításhoz felhasznált alapanyagok és az előállított élelmiszerek humán-, állat- vagy növény-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági kockázatát
- a forgalomba hozatal helyi, regionális, országos vagy nemzetközi jellegét
Az önellenőrzés során alkalmazott módszer lehet:
- érzékszervi vizsgálat
- meghatározott követelmények mérése, a mért és észlelt eredmények értékelése és elemzése, ezek alapján – ha szükséges – beavatkozás
- mintavétel és laboratóriumi vizsgálat
- az élelmiszer-vállalkozás tevékenysége során az önellenőrzéshez kapcsolódóan átvett, kapott, illetve keletkezett dokumentumok, feljegyzések ellenőrzése, értékelése és elemzése, valamint ha szükséges, az azokra épülő beavatkozás
- az átvevői, felhasználói és fogyasztói panaszok kivizsgálása, elemzése, valamint ha szükséges, az azokra épülő beavatkozás
A teljes jogszabály itt olvasható: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=202153.338855